Shiatsu a sportban

Torma Zoltán, Kempo Világbajnok gondolatai a Shiatsuról:

Torma Zoltán„Minden sportoló számára rendkívül fontos a regenerálódás. Versenyzői múltamra (25 év) visszatekintve, a legnagyobb kihívás mindig a hétköznapokban volt. A motiváció ébren tartása, minden edzésre kipihenten és mentálisan az edzésre hangolódva érkezni és részt venni, maximális teljesítményt kipréselve magamból.
2014 tavaszán megrendezésre került Budapesten a 11. KEMPO világbajnokság, amit 47 évesen sikerült megnyernem, knock down szabályrendszerben. A legnagyobb titok itt is a hétköznapokban rejlett.
A fizikai és mentális felkészülésemet most a Shiatsu segítette.
Nem végezte el helyettem a gyakorlatokat, és nem injektált a vérembe mindenféle kétes eredetű anyagot, »csupán« azt sikerült elérnie, ami minden versenyző álma… egy rövid pillanatra sem kételkedtem magamban.
Minden edzésen kiadtam magamból a maximumot és összhangba kerültem önmagammal, sikerült szinte mindig »frissnek« maradnom.
Heti egy alkalom Shiatsu kezeléssel a test, szellem és lélek olyan harmóniába került, ami csak keveseknek adatik meg.
Köszönettel tartozom legjobb barátomnak Kosztolányi Tibor Kosztinak!”


Shiatsu a sportbanNos, mit is jelenthet, a Shiatsu a sportban, a Sportoló életében, hogy is járul hozzá a mindennapjaihoz, a teljesítménye fokozásához?!
Hadd kezdjem egy közhelynek tűnő(!) megjegyzéssel:
„A mai világunkban minden hihetetlen mértékben felgyorsult és eltorzult”.
Sajnos ez így van. A hétköznapjaink minden szegmensére igaz, hogy sokkal többet várnak el tőlünk a munkahelyünkön, otthon, a családban, a gyermekeinktől az iskolában (teljesen mindegy, hogy az egy általános iskola, közép suli, vagy felsőoktatási intézmény). Ez van a sportban is. Nem lehet összehasonlítani két teljesítményt, ha csak 10 évet repülünk vissza az időben. A megfelelési kényszer és az ebből fakadó vágy az elérésére, nem másra ösztönzi az embert, minthogy többet sajtoljon ki két lábból, két karból, egy fejből, testből és egy lélekből, mint abból egészségesen, stressz és a test károsodása mentesen megoldható lenne.
Én tudom mi a sporttól kapott fájdalom, kék folt, izomláz, izzadság, az érzés, hogy „nincs tovább”.
Budo karatéban eltöltött több mint két évtized megmutatta nekem, ezeket az egyébként csodálatos dolgokat. Nem csak az élsportról beszélek, de természetesen ez van a fókuszban leginkább. Szinte minden rendszeresen sportoló ember szenvedhet a kipihenhetetlen fáradságtól, a megfelelési kényszertől, (stressztől) izom és ízületi fájdalmaktól, valamint sok egyéb testi tünettől, tudjuk jól.

Miben tud segíteni a Shiatsu?

A  befelé figyelés, a visszarendeződés ideje is eljön és akkor kell egy komplex megoldás ami feloldja, kiegyenlíti a testben, lélekben történt negatív változásokat. A Shiatsu azzal, hogy a csontokat, ízületeket, izmokat, izompályákat, meridián rendszert egyaránt stimulálja, kiegyenlíti a megrekedt, rosszul funkcionáló energiákat. A paraszimpatikus idegrendszer stimulálása egy nagyon kisimító meditatív állapotot eredményez, amely segít „helyükre tenni” a dolgokat. Ebben a harmónikus, meditatív állapotban történik a teljes testet megmozgató kezelés.