Do-in – A belső harmónia útja

“A Do-in japán módszer, amely a testi egészség megőrzésére, a lelki kiegyenlítettség elérésére, illetve a szellemi fejlődés támogatására szolgál. Magasabb szinten a külső és belső világ harmóniáját, az univerzummal való egységünket segít megvalósítani.

A Do-in öngyógyító mozgásgyakorlatok rendszere. Légzőgyakorlatokból, kitartott mozdulatok, feszítések sorozatából áll, ugyanakkor önmasszázs elemei is vannak, melyek közül a legfontosabbak az ütögetések, símítások és pontnyomások. A mozdulatok végzésekor nagyon fontos a figyelem. A gyakorlatok lényeges eleme a szellemi állapot, amivel a folyamatban benne vagyunk, és amelynek segítségével megteremthetjük a változás lehetőségét. Úgy is tekinthetjük a Do-int, mint aktív meditációt, amelyben mozgásgyakorlatokon keresztül harmonizáljuk és felszabadítjuk a testünkben áramló életenergiát (japánul kí, kínaiul csí), s ezt a harmóniát tudatosságunk vezetésével, a bennünk lévő egység megteremtésével átélhetővé is tesszük. A Do-in gyakorlásához nem szükséges előképzettség, bármely korosztály alkalmazhatja és a gyakorlatokat betegek is végezhetik. Rendszeres gyakorlásukkal fejlődik a testtudatosságunk, elérhetjük, hogy a betegségekkel, stresszel, frusztrációval szemben ellenállóbbak legyünk, problémáinkat könnyebben megoldjuk, jól tudunk koncentrálni, pihenni.”

(Részlet Madocsai Eszter: “A belső harmónia útja DO-IN” című könyvéből.)


A Madocsai Eszter: A belső harmónia útja DO-IN c. könyvDo-in tehát, egy nagyon kellemes, testet és lelket megmozgató, azt életre keltő mozgás. Bármikor végezhetjük az otthonunkban, a szabadban, a munkahelyünkön (reméljük egyre több helyen megvalósulhat) vagy bárhol máshol, ahol ki tudunk kapcsolni a mindennapok zsongásából. Egészséges, aktív, egyben nem terheli túlzott intenzitással a szívünket, érrendszerünket…

Madocsai Eszter: „A belső harmónia útja” c. könyvet ajánlom, melyben DVD melléklet is található, melynek segítségével interaktívan gyakorolhatunk otthon is.

Madocsai Eszter